Hevoset harrastuksena

Mistä hevosharrastuksen valtava suosio johtuu? Tämä on kysymys, jota moni varmasti ihmettelee, mikäli omaa kokemusta hevosista ei ole. Hevoset ovat Suomessa alun perin olleet tärkeitä apuja maatilan töissä ja kärryjen vetäjinä, eivät ehkä niinkään lemmikkeinä. Nykyisin hevosia kuitenkin pidetään lähinnä omaksi iloksi ja harrastus- tai kilpailukumppaneina. Ne voivat jopa olla monelle enemmän perheenjäseniä, kuin kotieläimiä tai lemmikkejä.

Hevonen on hyvin koulutettuna lempeä eläin, mutta sitä täytyy kuitenkin osata käsitellä oikein. Puhutaan niin sanotusta hevosmiestaidosta, joka on tarkoittaa hevosenkäsittelytaitoa ja hevosen mielialojen ymmärtämistä. Hevonen on pohjimmiltaan saaliseläin, joten sen pakovaistot ovat vahvat. Hevosen kanssa on siis tärkeää tietää, mitä tekee, eikä aloittelijan välttämättä ole turvallista puuhata tuntemattoman hevosen kanssa.

Kun hevosta osaa käsitellä oikein, on sen kanssa harrastusmahdollisuudet erittäin laajat. Ratsastusharrastuksen voi aloittaa ratsastuskoululta, joka tarjoaa alkeiskursseja. Alkeiskurssit usein sisältävät hevosen käsittelyn opettelua ratsastuksen lisäksi. Katso artikkeli ’Ratsastuksen aloittamisen ABC’, jos haluat lisävinkkejä ratsastusharrastuksen aloittamiseen.

Ratsastuksen lisäksi ravit ovat toinen suosittu hevosharrastuslaji. Ravit kiinnostavat hevosharrastajien lisäksi myös vedonlyönnistä ja ravien katsomisesta kiinnostuneita henkilöitä. Raviharrastus kulkee usein perheen tai suvun mukana, ja raviharrastajat yleensä omistavat hevosensa itse. Ratsastusta taas voi harrastaa myös ratsastuskoululla kertamaksulla, eikä omaa hevosta välttämättä tarvitse omistaa. Ratsastuskoulun hevoset ovat yleensä hyvin koulutettuja, ja tunnilla on aina opettaja ohjaamassa ratsastajia. Se on siis hyvä harrastus myös ihmiselle, jolla ei ole aikaa tai varaa huolehtia omasta hevosesta.

Mikä tekee heppahullun?

Varsinkin hevostallilla käyviä nuoria tyttöjä kutsutaan usein nimillä “heppatyttö” tai “hevoshullu”. Tämä periytyy varmasti siitä innostuksesta mikä aloittelevalla, tai kokeneemmallakin hevosharrastajalla usein on hevosiin ja lajiin. Hevoshullu harrastaja saattaa viettää hevostallilla aikaa useita tunteja viikossa, jos ei jopa päivässä.

Ratsastamisen lisäksi innostunut heppatyttö saattaa viettää tallilla aikaa esimerkiksi muita ratsastajia katson, hevosia hoitaen, karsinoita siivoillen tai vain muiden heppatyttöjen kanssa aikaa viettäen. Tällainen yhteenkuuluvuuden tunne muiden heppahullujen kanssa varmasti vielä lisää innostuneisuutta harrastukseen. Kiinnostusta lisää myös harrastuksen vaativuus, ja se että siinä voi aina kehittyä paremmaksi.

Hevosharrastus on nuorelle erittäin hyvä ja opettava harrastus. Harrastuksen lomassa oppii paljon vastuusta eläinten hoidosta ja niiden käsittelytaitoja. Lisäksi ratsastus on erittäin hyvä kunnon ylläpitäjä.

Kenelle hevosharrastus sopii?

Hevosharrastus sopii kenelle tahansa eläinrakkaalle ihmiselle, joka on fyysisesti perusterve. Vaikka hevosharrastus usein mielletään nuorten tyttöjen lajiksi, sopii se minkä ikäisille tahansa, ja yhtä hyvin niin miehille kuin naisillekin. Monet menestyneimmät kilparatsastajat ovatkin miehiä. Lue lisää aiheesta artikkelista ’Ratsastus – naisten harrastus?’. Ratsastuksen aloittamiseen ei välttämättä tarvita hyvää fyysistä kuntoa, mutta kunto kyllä karttuu harrastuksen myötä. Ratsastus on fyysisesti yllättävän raskasta, ja kehittää lihaskunnon ja aerobisen kunnon lisäksi myös tasapainoa ja kehonhallintaa. Lisää tästä voit lukea artikkelista ‘Ratsastus liikuntamuotona’.

Hevosharrastus voi tietenkin olla muutakin kuin vain ratsastusta. Esimerkiksi hevosesta huolehtiminen ja tallityöt liittyvät erityisesti hevosen omistajan arkeen. Myös ilman omaa hevosta tätä voi harrastaa hankkimalla itselleen niin sanotun hoitohevosen. Myös hevosen vuokraus on usein mahdollista.

Ratsastuksen eri muodot

Hevosharrastuksia on monenlaisia. Suosituimmat lajit Suomessa ovat ravit ja ratsastus. Ratsastustakin voi kuitenkin harrastaa monessa eri lajissa. Näitä ovat esimerkiksi kouluratsastus, esteratsastus ja maastoratsastus.

  • Kouluratsastuksessa tarkoituksena on suorittaa erilaisia tehtäviä kentän eri kohdissa. Ratsastuskenttä on merkitty kirjaimilla ja ratsukon tulee suorittaa tietty tehtävä tai askellajiin siirtyminen määrätyssä kohdassa.
  • Esteratsastus taas on vauhdikkaampi laji, jossa ratsukko suorittaa esteradan ylittämällä kaikki esteet määrätyssä järjestyksessä.
  • Lisäksi on olemassa maastoesteratsastus, jossa esteet on sijoitettu maastoon polun varrelle tai pellolle. Nopein virheistä puhdas suoritus voittaa.

Ratsastusta voi tietenkin myös harrastaa vaikka näitä kaikkia lajeja yhdistellen. Näiden lisäksi on olemassa Suomessa vähemmän suosittuja lajeja kuten matkaratsastus, lännen ratsastus, ja eliittipiireissä maailmalla hyvin suosittu poolo.

Onko se sen arvoista?

Hevosharrastus on tunnetusti melko kallis harrastus. Rahaa saa uppoamaan niin varusteisiin, kuin esimerkiksi ratsastustunteihinkin. Kalleinta harrastus on niille, jotka omistavat oman hevosen. Vaikka hevosen hinta ei välttämättä ole kovin suuri, on se ylläpitäminen yllättävän kallista puuhaa. Tallipaikat yleisellä hevostallilla voivat maksaa yksiön tai kaksion vuokran verran. Tähän lisäksi tulevat muun muassa eläinlääkärikulut, hevosen varusteiden kulut, ruoka- ja lisäravinnekulut.

Omasta hevosesta huolehtiminen on myös todella aikaa vievää puuhaa. Hevosen täytyy saada liikuntaa joka päivä, ja se pitää ruokkia noin kolme kertaa päivässä. Yleisellä tallilla ruokinnan hoitaa usein tallin omistaja, jos se sisältyy vuokran hintaan, mutta hevosen liikuttamisesta pitää normaalisti huolehtia itse. Harva hevosen omistaja tai muu harrastaja kuitenkaan sanoisi, ettei se olisi tämän rahan arvoista.

Minustako hevosharrastaja?

Kuten totesimme, hevosharrastus sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille, joten jos kiinnostusta löytyy, kannattaa sitä ehdottomasti ainakin kokeilla. Ratsastustunnille pääsee helposti kertamaksulla, eikä ensimmäisellä kerralla välttämättä tarvita erikoisempia varusteita. Se ei pelaa, joka pelkää, joten rohkeasti selkään vain ja koettamaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *