Ratsastuksen aloittamisen ABC

Ratsastus on hauska ja monipuolinen harrastus, joka sopii kaikenikäisille liikkujille. Sitä voi harrastaa niin kesällä kuin talvellakin ja on ratsastajasta itsestään kiinni, lähteekö uljaan hevosen kanssa metsäpoluille seikkailemaan vai pysytteleekö mieluummin ratsastushallin turvallisessa ympäristössä. Toisin kuin yleisesti luullaan, ratsastus ei ole ainoastaan nuorten tyttöjen laji, vaan sitä voi harrastaa kaikki sukupuoleen ja ikään katsomatta.

Perustietoa ratsastuksesta harrastuksena

Ratsastuksella on monia fyysisiä ja henkisiä terveysvaikutuksia. Sen on todettu olevan hyvä liikuntamuoto selkäongelmaisille sekä neurologisista sairauksista kärsiville henkilöille, ja lajia käytetään hyödyksi myös esimerkiksi näkövammaisten sekä autististen lasten liikuntaterapiana. Sen vaativuus ja monipuolisuus kehittää lihaskuntoa kuin huomaamatta, ja henkinen hyvinvointi paranee eläinten kanssa puuhastelusta sekä luonnossa liikkumisesta.

Ratsastus tuo muun muassa seuraavia terveyshyötyjä:

  • Tasapainon kehittyminen
  • Koordinaatiokyvyn parantuminen
  • Liikkeiden hallintakyvyn kehittyminen

Lähes kaikilta Suomen paikkakunnilta löytyy oma ratsastustalli. Jos ratsastusharrastuksen aloittaja on lapsi tai hevosiin tottumaton henkilö, löytyy monilta talleilta lajiin tutustumiseen sopivia talutustunteja. Tällöin hevoseen on turvallista saada tuntumaa, sillä sitä ohjastaa talutushihnan päässä kokenut hevosten hoitaja. Huomionarvoista on kuitenkin, että lähes kaikki ensi kertaa ratsaille nousevat henkilöt jäävät koukkuun jo ensimmäisellä kerralla.

Kun ratsastuksen huuma ottaa valtaansa, voi siitä tehdä helposti jatkuvan harrastuksen tai jopa elämäntavan. Laji on myös siitä mielenkiintoinen, että siinä on lähes rajattomat etenemismahdollisuudet. Hevosharrastuksen ei tarvitse jäädä pelkkään maastossa tai hallissa ravaamiseen, vaan lajista voi parhaimmassa tapauksessa tehdä itselleen jopa ammatin.

Yleisimpiä ratsastuksen ja hevosharrastuksen muotoja Suomessa ovat:

  • Esteratsastus
  • Kouluratsastus
  • Raviohjastus
  • Agility

Ratsastusharrastuksen kustannukset

Ratsastusta pidetään yleisesti kalliina harrastuksena, vaikka loppujen lopuksi sen kustannuksiin on helppo myös itse vaikuttaa. Suomessa keskihinta ratsastustunnille on noin 25 – 30 euroa, tosin pääkaupunkiseudulla voivat hinnat olla hieman kalliimmat. Tuntimaksujen lisäksi ratsastajalle koituu kuluja muun muassa Green Cardista tai ratsastusseuran jäsenyydestä, varusteiden hankinnasta sekä mahdollisista leireistä, retkistä tai kursseista.

Green Card vai ratsastusseuran jäsenyys?

Kaikilla ratsastajilla, jotka ratsastavat Suomen Ratsastajainliiton jäsentalleilla säännöllisesti, tulee olla joko liiton jäsenyys tai Green Card. Tällä tavoin halutaan varmistaa, että jokaiselta ratsastajalta löytyy harrastukseen liittyvä vakuutusturva. Green Card sisältää ratsastuksen urheiluvakuutuksen, joka on verrattavissa seurajäsenyyden mukanaan tuomaan vakuutukseen. Sen vuosittainen hinta on 34 euroa, ja se sisältää ratsastusoppaan, tasokortin sekä vakuutuksen.

Ratsastuksessa tarvittavat varusteet

On hyvin yleistä, että kun ihmiset aloittavat uuden harrastuksen, he innostuvat siitä aluksi suunnattomasti. Urheiluliikkeiden kassat kiittävät, kun varusteita hankitaan alkuinnostuksen siivittämänä. Muutaman viikon jälkeen laji ei sitten tunnukaan enää kiinnostavalta ja varusteet jäävät kaappiin. Tästä syystä kalliita ratsastusvarusteitakaan ei kannata hankkia, ennen kuin on varmaa, että harrastus jatkuu.

Tärkein ratsastajan varuste on luonnollisesti sopivan kokoinen kypärä. Omaa kypärää ei kannata kuitenkaan aluksi ostaa, vaan sen voi lainata tallilta. Jalkineiksi kelpaavat alussa hyvin matalakorkoiset kumisaappaat tai muut matalan koron kengät, joten ratsastussaappaisiinkaan ei ole tarpeellista heti investoida. Ennen ratsastushousujen hankkimista housuiksi käyvät puolestaan mainiosti esimerkiksi pehmeät ja joustavat urheiluhousut.

Alkeiskurssilta lähtölaukaus harrastuksen pariin

Ratsastuksen opettelu aloitetaan aina alkeiskurssilta. Kestoltaan kurssi on tavallisesti yhteensä 10 – 20 tuntia ja harjoittelu tapahtuu kerran viikossa tunnin kerrallaan. Tyypillisesti alkeiskursseja järjestetään loppukesällä tai alkuvuodesta, mutta myös kesälomien aikoihin ajoittuvat alkeisleirit ovat tavallisia. Useat tallit tarjoavat myös yksityistunteja ratsastuksen opetteluun, mutta ne ovat tavallisesti hinnaltaan ryhmätunteja huomattavasti kalliimpia.

Alkeiskurssilla opetellaan nimensä mukaisesti ratsastuksen alkeet, kuten muun muassa istunta, pysähdykset, käännökset sekä eri askellajit. Askellajeilla kuvataan hevosen eri liikkumistapoja. Näitä ovat käynti, ravi, laukka sekä kiitolaukka. Ratsastustuntiin sisältyy aina hevosen esivalmistelu tuntia varten sekä hoitaminen sen jälkeen. Kun harrastuksen alkeet on napattu talteen alkeiskurssilta, voidaan kehittymistä jatkaa jatkokurssilla.

Hevosen hoito

Kaikki hevosen hoitoon liittyvät osa-alueet opetetaan ratsastajille jo alkeiskurssilta lähtien, sillä eläimen hoitaminen on hyvin oleellinen osa harrastusta. Hevoset tulee harjata päivittäin ja tarvittaessa myös pestä. Jos tallilta ei löydy automaattisia juomakuppeja, jotka tarjoilevat eläimelle raikasta vettä aina niiden ollessa janoisia, tulee puhtaan juomaveden tilanne tarkistaa useita kertoja päivässä.

Jos kyseessä ei ole vapaasti laiduntavat hevoset, tulee niille myös antaa ruokaa melko usein. Säästä riippuen hevonen tulee osata pukea myös esimerkiksi tuulelta ja sateelta suojaaviin loimiin. Lisäksi kaviot tulee puhdistaa päivittäin kaviokoukulla ja tarkastaa samalla niiden kunto ja kenkien kiinnitys. Hevosten hampaita tulee niin ikään tarkkailla ja tarpeen vaatiessa huoltaa.

Miten nopeasti opin tämän kaiken?

Ratsastuksen oppiminen on hyvin yksilöllistä. Jotkut harrastajat omaavat lähtökohtaisesti hyvän kehonhallinnan sekä tasapainon ja luonnollisesti tällaisille henkilöille ratsastamisen omaksuminen on helpompaa. Tekemällä kuitenkin oppii, ja mitä enemmän ratsastaa, sitä paremmaksi lajissa kehittyy. Lajin harrastajat ovat myös yleisesti sitä mieltä, että vuosikausiakin ratsastaneet konkarit voivat joka päivä oppia lajista jotain uutta.

Kannattaako hankkia mieluummin oma hevonen kuin maksaa kalliista ratsastustunneista?

Lähtökohtaisesti oman hevosen hankintaa ei voi suositella kuin sellaisille henkilöille, joilla on takanaan pitkä historia ratsastuksen ja hevosten hoidon parissa. Oman hevosen hankinta on kallista ja aikaa vievää, sillä vaikka hevonen asuisi täyshoitotallilla, jää vastuu sen liikuttamisesta omistajalle. Tämä puolestaan tietää tallireissuja omistajalle vähintään kuusi kertaa viikossa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *