Ratsastus – naisten harrastus?

Ratsastus on vuosikymmenien saatossa saavuttanut ympäri länsimaita maineen nimenomaan naisten ja tyttöjen ajanvietteenä. Stereotypiat heppatytöistä elävät edelleenkin vahvoina ja moni ratsastuksen harrastaja todellakin on naispuolinen. Ratsastus ei kuitenkaan ole sukupuolisidonnainen harrastus ja moni mieskin on innostunut ratsastuksesta, erityisesti nykyaikana, kun sukupuoliroolit ovat hieman vähemmän tiukkoja. Lisäksi ratsastus on ollut historiallisesti ensin miesten laji, ajatellaan vaikka Villin Lännen cowboykulttuuria ja keskiajan ritareita.

Naisten harrastukseksi se on muuttunut vasta modernina aikana ja siinä vaiheessa, kun hevosista on tullut myös harrastuskumppaneita eikä pelkästään työeläimiä. Ratsastus on harrastuksena monipuolinen, mistä kerromme enemmän artikkelissa ‘Ratsastus harrastuksena’, ja lisäksi se on hyödyllinen laji sekä erittäin hyvää liikuntaa. Ratsastuksesta urheiluna kerromme enemmän artikkelissa ‘Ratsastus liikuntamuotona’.

Miksi ratsastus mielletään naisten lajiksi?

Osittain todennäköisesti siksi, että populaarikulttuurissa on pitkään esitetty ratsastajanaisia ja kuuluisia heppatyttöjä. Kuitenkin lähes kaikki ratsastusta joskus kokeilleet tietävät, että kyseessä ei tosiaankaan ole pelkästään pienten heppatyttöjen ‘My Little Pony’ -tyyppinen harrastus, jossa tallilla käydään sukimassa hevosia ja ratsastetaan ympyrää.

Hevosen hallitseminen ja taitava ratsastaminen vaativat useita eri taitoja ja hyvää kuntoa, ja lajissa kehittyy fyysisen kunnon lisäksi myös henkinen mielenhallinta ja kärsivällisyys. Hevosta kun ei voi hallita väkivalloin, vaan siihen on luotava hyvä yhteys ja opittava myös itse ohjaamaan kärsivällisesti tätä itseä huomattavasti isompaa eläintä. Tällaiset ominaisuudet eivät ole sukupuolesta riippuvaisia, vaan ennemminkin voidaan ajatella, että niistä on hyötyä kaikille.

Miten miehet pääsevät alkuun ratsastuksessa?

Periaatteessa miesten on mahdollista osallistua aivan samaan toimintaan ratsastuksessa kuin naisienkin. Kaikki aloittelevat ratsastajat ovat samalla viivalla ja kaikkien on opittava perustaidot: esimerkiksi hevosen hoito, satulointi, karsinan huolto, ratsaille nousu ja hevosen ohjaaminen käskyillä.

Nuorien tai vanhojen miesten kannattaa kuitenkin suunnata rohkeasti tallille aloittelemaan harrastusta, jos mielii päästä ratsaille, sillä oman turvallisuuden kannalta on ehdottoman tärkeää, että perustaidot ovat hallussa. Jos seuraa hevosurheilua televisiosta, pääsee katsomaan lähinnä este- ja kouluratsastuskisoja, jotka voivat olla melko tylsää seurattavaa lajia tuntemattomalle. Miehet ja naiset kilpailevat ratsastuskilpailuissa samassa sarjassa, joten paljon tasavertaisemmaksi ei laji voi tästä muuttua.

Lisäksi, vaikka ratsastus on melko sukupuolittunut Suomessa, esimerkiksi Ranskassa ja Espanjassa laji on hyvin paljon miesten suosiossa.

Lännenratsastus on Suomessakin miesten suosiossa

Ratsastuksen ei suinkaan tarvitse rajoittua pelkkään este- ja kouluratsastukseen. Vaikka nämä ovat virallisia kilpailulajeja, voi hevosen kanssa tehdä paljon muutakin. Lännenratsastuksessa on mahdollista kokea olevansa oikea cowboy, sillä se perustuu nimenomaan Villin Lännen karjapaimenkulttuuriin, jolloin hevosia käytettiin vielä pääasiassa apuna paimennuksessa ja niiden selässä liikuttiin pitkiä matkoja paikasta toiseen. Lännen ratsastuksessa voi harjoitella useita eri cowboy-taitoja, kuten esimerkiksi lassoamista ja karjan ajamista. Tämä saattaa kuulostaa melko yksinkertaiselta, mutta tosiasiassa lajin hallinta vie runsaasti aikaa. Lännenratsastuksessa kilpailevat niin miehet kuin naiset ja kilpaileminen on mahdollista minkälaisella hevosella tahansa. Moni myös harrastaa lajia ilman varsinaista kilpailuagendaa, sillä se on erinomaista yhteistä tekemistä oman hevosen kanssa ja kehittää hevosen ja ratsastajan yhteistyötä.

Polkuratsastus, hevosvaellus ja kenttäratsastus vaativat sisua hevoselta ja ratsastajalta

Polkuratsastus ja hevosvaellus on nimensä mukaisesti ratsastusta, jossa hevosen selässä lähdetään maastoon, jonka haastavuus vaihtelee hevosesta ja ratsastajasta riippuen. Vaellukset vaativat hyvää kuntoa molemmilta ja ratsastajan on osattava myös tuntea hevosen mahdollinen väsyminen tai epävarmuus. Laji on melko tasaisesti niin miesten kuin naistenkin suosiossa. Sitä voi harrastaa periaatteessa minkälaisella hevosella tahansa, mutta erityisen hyvin hankalassa, esimerkiksi kivikkoisessa, maastossa pärjäävät Islannin hevoset ja ponit. Kuitenkin esimerkiksi helpompaan maastoon sopii mikä tahansa hevonen.

Polkuratsastuksessa voi myös kilpailla ja esimerkiksi kenttäratsastus on yksi vaarallisimmista urheilulajeista ja vaatii äärimmäistä rohkeutta, hyvää kuntoa ja hyviä hermoja. Kenttäratsastusta pidetään jopa ratsastuksen kuninkuuslajina ja siinä riittää vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Laji on myös useiden miesratsastajien suosiossa.

Ratsastusjousiammunnassa yhdistyvät koordinaatio ja ratsastus

Ratsastusjousiammunta on vaativa ja mielenkiintoinen laji ja sillä on prosentuaalisesti enemmän miesharrastajia kuin ratsastuksella yleensä. Ratsastusjousiammunta on periaatteessa mitä tahansa jousiammuntaa, joka tapahtuu ratsastaessa. Moni harrastaa tarkkuusammuntaa niin, että hevosen laukatessa yritetään ampua jousia tauluun ja tämä on muoto, jossa voi myös kilpailla. Tämän lisäksi on mahdollista harrastaa esimerkiksi metsästystä jousella ampuen ja hevosella ratsastaen, ja tässä lajissa pääseekin todellisten erätaitojen makuun.

Ratsastusjousiammunta vaatii todella hyvää kehonhallintaa, keskittymistä ja koordinaatiota. Laji sopii siis miehille erinomaisesti myös kuntoilun kannalta, eikä salilla välttämättä tarvitse käydä samalla tavalla hikoilemassa. Muiden ratsastusjousiampujien kanssa voi helposti keksiä myös muuta tekemistä, joko hevosiin liittyvää tai jotain aivan toisenlaista. Lajin parissa törmää helposti samanhenkisiin ihmisiin sukupuolesta riippumatta.

Kohtaavatko miehet haasteita ratsastusharrastuksessa?

Moni mies on kertonut kohtaavansa ratsastusharrastuksensa vuoksi kiusausta ja nimittelyä, mikä on todella harmillista lajin kehityksenkin kannalta. Useimmat kiusaajat ovat olleet lajin ulkopuolelta ja pääosin henkilöitä, jotka eivät lajia juuri tunne. Suurin osa esteistä on kuitenkin oman pään sisällä, eikä ratsastus katso sukupuolta tai ikää. Tärkeintä on oikea asenne ja halu aloittaa monipuolinen ja mielenkiintoinen harrastus, joka sopii niin miehille kuin naisillekin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *