Ratsastus vain rikkaiden laji?

Ratsastusharrastuksen hintalappu

Ratsastus on tunnetusti kallis harrastus. Monet pitävät sitä jopa eliittilajina, eli vain rikkaiden harrastuksena, josta on turha haaveilla, mikäli tilillä ei ole runsaasti katetta. Onko ratsastus tosiaan niin kallis harrastus, ettei perustuloisella ihmisellä ole siihen varaa? Vai onko tämä vain pinttynyt mielikuva kyseisestä harrastuksesta ja sen kalleudesta? Mitenkä sitten ratsastusta harrastavat nuoret tytöt, miten heillä voi olla rahaa harrastaa? Eli ovatko ratsastusta harrastavat nuoret hemmoteltuja, rikkaiden vanhempien tukemia lapsia? Mistä ratsastuksen kallis hinta oikein johtuu, ja voiko siihen jotenkin vaikuttaa omilla valinnoilla? Näihin kysymyksiin yritämme antaa vastauksen, jatka siis lukemista.

Muutama sana ratsastusharrastuksen historiasta

Suomessa hevosia on perinteisesti käytetty lähinnä peltotöissä työhevosina tai kärryhevosina liikkumista auttamaan. Hevosten pito lemmikkeinä ja harrastuksien vuoksi on meillä melko uutta. Sen sijaan Etelä- ja Keski-Euroopassa ratsastus on aina ollut enemmän rikkaan luokan harrastus. Isossa-Britanniassa perinteinen hevosharrastuslaji on ollut poolo, jota pelasivat lähinnä kuninkaalliset ja ylempi säätyluokka. Sen jälkeen harrastus on tullut suosituksi Euroopassa myös tavallisten ihmisten harrastuksena, mutta mielikuva yläluokkaisesta harrastuksesta on juurtunut monien mieliin. Suomeen on myös rantautunut eurooppalainen ratsastuskulttuuri, ja nyt kun työhevosia ei enää juuri tarvita, ovat hevoset useimmiten nimenomaan lemmikkejä tai harrastuskumppaneita.

Oma hevonen vs. ratsastustunnit

Ratsastusharrastuksen kustannukset vaihtelevat paljon sen mukaan, onko harrastajalla oma hevonen vai käykö hän vain satunnaisesti ratsastuskoulun ratsastustunneilla. Ratsastusharrastus aloitetaan usein irtotunneilla, eli ratsastuskoulujen järjestämiltä ratsastustunneilta, joissa on opettaja paikalla. Tällaiset tunnit maksavat noin 20-35€/h riippuen hevostallista ja paikkakunnasta. Pääkaupunkiseudulla harrastaminen on tietenkin kalliimpaa.

Oman hevosen omistaminen ja sen kanssa harrastaminen taas on huomattavasti hintavampaa. Hevosen omistajan tulee maksaa hevosen ylläpitokustannukset, ruokinta, eläinlääkärikulut ja hevosen varusteet. Monesta tallista on mahdollista vuokrata tallipaikka, jonka vuokra voi olla jopa yksiön tai kaksion vuokran suuruinen, paikkakunnasta ja tallista riippuen.

Mistä harrastuksen hinta koostuu?

Ratsastukseen saa kyllä palamaan rahaa, jos niin tykkää. Harrastuksessa maksavat ratsastustunnit, tai oman hevosen ylläpito. Tämän lisäksi hintaa tuovat ratsastusvarusteet, jotka on usein hinnoiteltu kohderyhmää silmällä pitäen melko korkealle. Ratsastuksen erikoisliikkeistä ostetut varusteet ovat usein melko kalliita, mutta nykyisin on saatavilla myös edullisempia vaihtoehtoja, esimerkiksi tavarataloista tai nettikaupoista.

Ratsastusharrastuksen aloittamiseksi ratsastaja tarvitsee ainakin seuraavanlaisia varusteita: ratsastushousut, ratsastussaappaat tai -kengät, ratsastuskypärän ja mahdollisesti turvaliivin, joka tekee harrastuksesta turvallisempaa. Lisävarusteita voivat olla esimerkiksi chapsit, raippa ja kannukset. Kaikkea ei toki tarvitse omistaa heti harrastuksen alkuvaiheessa, mutta monet harrastajat tulevat näitä kaikkia varusteita jossain vaiheessa käyttämään.

Näin säästät

Onko ratsastusharrastuksessa sitten mahdollista päästä halvemmalla? Omilla valinnoilla voi tietenkin vaikuttaa jonkin verran siihen, kuinka paljon harrastukseen kuluu rahaa. Hyviä ratsastukseen tarkoitettuja välineitä saa erikoiskauppoja halvemmalla myös monista isommista tavarataloista, tai nettikaupoista.

Monet nuoret, jotka mielellään viettävät aikaa tallilla myös hevosia hoitaen, hankkivat itselleen hoitohevosen. Hoitamalla jonkun toisen omistamaa hevosta ja tekemällä tallitöitä, he saattavat tienata itselleen esimerkiksi ilmaisia ratsastuskertoja. Tämä on tietysti hevosenomistajasta ja hänen kanssaan tehdystä sopimuksesta riippuvainen, mutta innokas tallityttö tai -poika on usein hyvä apu myös hevosen omistajalle. Myös hevosen vuokraaminen voi olla edullisempi vaihtoehto yksittäisiin tunteihin verrattuna.

Harrastuksesta kilpailuihin

Vaikka moni harrastaa ratsastusta vain omaksi huvikseen ja kunnon ylläpitämiseksi, on myös harrastajia, jotka tekevät sitä tavoitteellisesti. Suosituimpia ratsastuslajeja, joissa Suomessa kilpaillaan ovat kouluratsastus, esteratsastus, sekä kenttäratsastus. Jotta kilpaileminen jossain näistä lajeista olisi mahdollista, tarvitaan aluksi tietenkin vuosien ratsastuskokemus, sekä mieluiten oma hevonen. Ilman omaa hevosta voi olla erittäin vaikea edetä harrastuksesta kilpatasolle. Tähän kuluu siis selkeästi rahaa verrattuna siihen että harrastaisi ratsastusta omaksi huvikseen.

Usein kilpaileva ratsukko tarvitsee myös muun muassa valmennuksia, joissa kokenut opettaja valmentaa ratsukkoa kisakoitoksia varten. Tällaiset valmennukset ovat ratsastustunteihin verrattuna moninkertaisesti kalliimpia. Kilpailuihin osallistumiset, kuljetukset ja erityisvarusteet maksavat myös.

Kannattaako ratsastusharrastus?

On siis selvää että tähän harrastukseen saa kulumaan sievoisen summan rahaa, jos siihen oikein innostuu. Jos harrastus kiinnostaa, ei sitä kuitenkaan kannata rahan takia jättää väliin. Ratsastuskouluun voi aina mennä yksittäisille tunneille, ja näin kokeilla harrastusta vielä pienellä budjetilla. Lue lisää harrastuksen aloittamisesta kirjoituksesta ‘Ratsastuksen aloittamisen ABC’. Alkuun pääset hyvin pienillä investoinneilla. Nuorille ratsastusharrastus on todella opettavaista, ja rahan käyttö tähän on ehdottomasti kannattavampaa kuin esimerkiksi muotivaatteisiin tai elektroniikkaan. Ratsastus harrastuksena opettaa nuorelle vastuuntuntoa, eläimestä huolehtimista ja itsensä kehittämistä. Ja sama koskee tietenkin myös aikuisia.

Suosittelemme siis ehdottomasti ainakin kokeilemaan ratsastusta, jos et ole siihen vielä hurahtanut. Rahan käyttöä voi aina hallita omilla valinnoilla. Ei myöskään kannata pelätä, ettei ratsastustallilla kuuluisi joukkoon. Varsinkaan ratsastuskoulujen tallit eivät ole rikkaiden ihmisten sisäpiiripaikkoja, joissa pröystäillään omalla omaisuudella, vaan siellä käy aivan normaaleja ihmisiä. Enemmän merkitsee se, miten hevosia kohtelet, kuinka innostunut olet lajista ja kuinka paljon yrität kehittää itseäsi. Tätä arvostetaan varmasti ratsastuksen piireissä enemmän kuin varallisuuttasi. Rohkeasti siis vain mukaan ja harrastusta kokeilemaan. Ratsastus on hevosrakkaiden ihmisten harrastus, ei lainkaan ainoastaan paksujen lompakoiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *