Suomen menestyneimmät kilparatsastajat

Suomen ratsastuspiirit ovat tuottaneet tasaiseen tahtiin erittäin menestyneitä ratsastajia jo vuosikymmenien ajan. Ensimmäisiä kansainvälisestikin menestyneitä ratsastajia ovat olleet suomalaiset sotilaat, joista parhain esimerkki on jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth. Menestyksekkään armeijauran lisäksi Ehrnrooth oli taitava ratsastaja, joka edusti muun muassa Suomea Lontoon olympialaisissa vuonna 1948, ja hänelle on myönnetty mestariratsastajamerkki. Niin ikään kenraaliluutnantti R. W. Stewen osallistui vuoden 1956 Melbournen olympialaisten erilliskilpailuina järjestettyyn Tukholman ratsastusolympialaisten esteosuuteen hevosellaan Lojal sijoittuen sijalle 40.

Myöhempinä vuosina ratsastuksen huipputasoa ovat edustaneet kuuluisat nimet, kuten Christopher Wegelius ja Peik Andersin, jonka kulta-aika ajoittuu 1980-luvun lopulle. Andersin on kilpaillut maajoukkueen esteratsastajajoukkueessa maailmancupin ja Nations Cupin osakilpailuissa sekä voittanut kolmesti senioreiden SM-kullan. Wegelius taasen on Suomen historian menestynein esteratsastaja. Hänen palkintokaapistaan löytyy kuusi suomenmestaruutta ja useita kansainvälisistä GP-kisoista haettuja sijoituksia. Wegelius edusti Suomea myös vuoden 1980 Moskovan olympialaisissa. Uransa jälkeen hän on toiminut hevoskauppiaana ja -välittäjänä.

Kyra Kyrklund

Kyra Kyrklundin nimi ei ole tunnettu pelkästään Suomessa, vaan hän on samalla yksi kansainvälisesti menestyneimmistä kouluratsastajista, ja erittäin arvostettu nimi ratsastuspiireissä kautta maailmain. Isossa-Britanniassa asuva Kyrklund ylläpitää tällä hetkellä valmennustallia, sekä hän hoitaa useita kouluvalmennusryhmiä ympäri Eurooppaa. Aktiiviuransa taakse jättänyt Kyrklund on osallistunut elämänsä aikana olympialaisiin kuudesti. Viimeisin saavutus on kahdeksas sija Maxilla Pekingin olympialaisissa vuonna 2008. Hän on osallistunut MM-kilpailuihin yhteensä neljästi. Parhain saavutus on ollut MM-hopea Tukholmassa Matadorilla vuonna 1990.

Matadorin kanssa Kyra onnistui vuonna 1991 voittamaan maailmancupin finaalin, joihin hän on osallistunut yhteensä kuusi kertaa. Uransa aikana hän voitti vielä 11 suomenmestaruutta. Nykyään hän toimii aktiivisesti valmentajana ja hevosten kouluttajana. Kyra on onnistunut kouluttamaan yli 20 huipputason kouluratsua ja kilpailemaan niillä GP-tasolla – saavutus, johon moni suomalainen ei ole yltänyt. Kyrklundin menestyksellä ja nykyisellä valmennustyöllä on arvokas merkitys Suomen ratsastusalalle. Hänen kuuluisia entisiä ja nykyisiä valmennettavia ovat esimerkiksi Jan Bindle, Imke Schellekens-Bartens ja Terhi Stegars.

Terhi Stegars

Vuonna 1974 syntynyt Terhi Stegars kuuluu Suomen uusimpiin kouluratsastusmenestyjiin. Terhi muutti Saksaan vuonna 1995 työskennelläkseen ensin harjoittelijana ja myöhemmin kuuluisien jalostusoriiden kilpailuttajana ja kouluttajana. Vuonna 2010 hän vaihtoi työpaikkaansa Luxemburgin A Bis Grand Prix -talliin, jossa hän työskentelee edelleen valmentajana, toimitusjohtajana ja pääratsuttajana. Terhille on myönnetty Suomen, Saksan ja Luxemburgin ratsastajainliittojen taholta kultaiset ratsastusmerkit. Stegars on menestynyt nousujohteisesti kansallisilla ja kansainvälisillä kilpa-areenoilla. Terhin omaa kilpailu-uraa valmentavat Kyra Kyrklund ja Kyrklundin aviomies Richard White.

Tähän mennessä Terhi on kerännyt useita kansainvälisiä ja kansallisia sijoituksia sekä voittoja GP-tasolta sekä yli 250 sijoitusta tai voittoa vaikealta tasolta. Stegars on edustanut Suomea EM-kilpailuissa Rotterdamissa vuonna 2011, vuoden 2014 MM-kilpailuissa, vuoden 2015 EM-kilpailuissa ja EM-kilpailuissa Göteborgissa vuonna 2017. Hän on ratsastanut kahdesti maailmancupin finaaleissa sekä osallistunut neljästi nuorten hevosten MM-kilpailuihin. Stegarsin luottoratsu on Thai Pee, joka jatkaa yllättäen menehtyneen Axis TSF:n jalanjäljissä. Stegarsin toinen huipputason hevonen on Dalou Shan.

Nina Fagerström

Helsingistä kotoisin oleva Nina Fagerström kuuluu nykyisiin, erittäin menestyksekkäisiin esteratsastajiin. Ninaa puri hevoskärpänen jo vauvana äitinsä, ratsastuksenopettaja Tina Shoultzin ansiosta. Hän työskenteli ja valmentautui kilparatsastaja Christopher Wegeliuksen luona 15-vuotiaasta lähtien, kunnes päätti lähteä 18-vuotiaana maailmalle toteuttamaan kilparatsastajan uraa. Merkittävimmät alkutaipaleen saavutukset Nina saavutti belgialaisen Stephex-tallin myynti- ja kisahevosilla. Palkintokaappiin kerääntyi tuolloin useita sijoituksia GP-tasolta sekä kansainvälisistä kilpailuista. Hän kilpaili kahdesti Helsingin maailmancupissa, sijoittuen seitsemänneksi vuonna 2010 ja neljänneksi vuonna 2011.

Vuonna 2012 Nina päätti erota Stephex-tallista ja perustaa oman Finca Horses -yrityksen. Muutoksen tavoitteena oli tehdä itsenäistä uraa kilparatsastajana, valmentajana ja toimia hevoskauppiaana. Päätöksen takia Nina joutui eroamaan kansainvälisen tason kilpahevosistaan Talentista ja Mousesta. Fagerström siirtyi vuonna 2014 Kanadaan kilpailemaan menestyksekkäästi Yhdysvaltojen radoilla itsekouluttamallaan Flower-ratsulla. Ninalla on tällä hetkellä oma kilpa- ja valmennustalli Belgiassa. Hän on ollut parhaimmillaan FEI:n listalla sijalla 46, ja hänet on valittu Vuoden ratsastajaksi kolmesti.

Katja Karjalainen

Pararatsastaja Katja Karjalainen on yksi niistä nimistä, jotka ovat tuoneet pararatsastuksen kaikkien tietoisuuteen. Karjalainen kärsi 25-vuotiaana verisuonitulehdussairauden, jonka johdosta hänen näkö- ja liikuntakykynsä hävisivät. Lähes kymmenen vuotta sairauden jälkeen hän päätti aloittaa ratsastuksen uudestaan, ja on menestynyt mallikkaasti ratsastaen pararatsastuksen 1b- ja 1a-sarjoissa. Nykyään Karjalainen pitää hallussaan paraolympialaisten vapaaohjelman hopeaa Lontoosta, Pekingin olympialaista neljättä ja seitsemättä sijaa sekä EM- ja MM-pronsseja. Niiden lisäksi hänellä on lukuisia PM- ja SM-mitaleja.

Piia Pantsu Jönsson

Piia Pantsu Jönsson on kenttäratsastuksen olympiaratsastaja ja huippuvalmentaja. Hän aloitti kilpauransa jo poniluokissa, mutta kilpaili aktiivisesti kenttäratsastuksen kansainvälisellä huipputasolle vuosien 1994-2007 välillä. Hän on Suomen menestynein kenttäratsastaja. Piian palkintokaapista löytyy esimerkiksi MM-pronssimitali, sekä lukuisia sijoituksia EM- ja MM-tasolla kymmenen parhaan joukossa. Hän edusti Suomea olympialaisissa kolmesti. Vuonna 2007 Jönsson siirtyi esteratsastukseen, jossa hän edusti Suomea Nations cup -sarjassa sekä maailmancupeissa. Hän voitti kerran Bratislavan neljän tähden GP-kilpailun. Nykyään hänellä on oma valmennuskeskus Ruotsin Flyingessä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *